Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których dań.
Wino polskie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara zasada powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.