Kraków- nie tylko budowlane zabytki, niemniej jednak też wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i ładne zabytki – to również sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i lokalne produkty.
dobra restauracja w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych produktów – turyści najczęściej wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/boscaiola/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy szukają innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których są w stanie o dużo porządniej poznać Kraków i jego okolice.