Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by uzyskać różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. kim jest barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film