włoska kuchnia

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

włoskie przepisy

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

galbani

Skąd więc wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w zasadzie należałoby dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.