mięso sezonowane w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród wielu alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i spora dawka zdrowia.

Typowe włoskie smaki

Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie potrawy

Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. włoskie przepisy Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, piada i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film